suomeksi in english
[takaisin etusivulle]

Asekirjanpidon tutkinta jätettäneen kesken; Tullia laki ei koske eikä paina [17.8.2015]
Viimeisimmät käänteet Operaatio Terä-Asekeskuksen kohdalla eivät enää juurikaan yllätä mutta varoittavat jälleen kerran kuinka brodeeratut kangasmerkit paidan hihassa poistavat vastuun niin tekemisistä kuin sanomisistakin ja valtuuttavat tallaamaan kovakantisen pienen kirjasen nimeltä Suomen Laki; ja tietysti vaikeammat kysymykset silitetään turvallisesti "en kommentoi" vastauksella. Tuoreimman ASE-lehden artikkeli Tullin ja Poliisin toiminnasta esitutkinta-asioissa ja tutkimatta jättämisestä voi lukea tästä linkistä. Tutkinnanjohtaja Krista Soukolaa lainataksemme "eiköhän se laatu näy esitutkintapöytäkirjasta". Kyllä, näkyy se.


Asekirjanpito kateissa valheiden verkossa [10.7.2015]
ASE-lehdessä käsitellyn asekirjanpidon katoamisen esitutkinnassa paljastui kuinka koko Järvenpään aselupapuolen henkilöstö valehteli kirkkain silmin TERÄ-ASEkeskuksen ko. sinikantisen kirjan kohtalosta. Esitutkinnasta kävi ilmi, kuinka yhdenkään virkavirheestä epäillyn poliisin kertomus ei täsmännyt toisiinsa. Valheiden taso vaihteli törkeästä lievempään, yhtä kaikki, todessa ei pysynyt kukaan.

Oikeustoimittaja Mikko Niskasaari on käsitellyt tätä systemaattista varkauden peittelyä uusimmassa blogi-kirjoituksessaan. Vaikka Poliisi valehtelee usein ei harjoitus ole tehnyt mestaria, suurin osa tämänkin tapauksen kohdalla esitetyistä valheista pystytään myös sellaisiksi osoittamaan.

Näyttää lähes kiistattomalta, että Poliisihallituksen Asehallintoyksikkö liittyy kirjanpitomme katoamiseen tavalla tai toisella. Tutkinnanjohtajana myös Aarnio-jutussa oleva Kihlakunnansyyttäjä Kristiina Soukola on kuitenkin ilmoittanut ettei kirjanpitomme katoamisessa tulla suorittamaan mitään lisätutkintaa. Soukolan mukaan PoHan Ylitarkastaja Reima Pensalan kuuleminen ei vaikuttaisi käsiteltävään asiaan miltään osin.

Jos suoritettu esitutkinta todistaa jotakin, se on se, ettei yhdelläkään Järvenpään poliisin virkamiehellä tai poliisilla ollut järkevää motiivia varastaa kirjanpitoamme. Meillä ei myöskään itsellämme ole mitään motiivia istua kirjanpidon päällä. Mutta se yksi paikka missä motiivia ei tarvitse kaukaa hakea, Poliisihallituksen Asehallintoyksikkö, jätetään rauhaan eikä sen virkamiehiä tulla virallisesti kuulemaan tapaukseen liittyen. Näin toimii poliisin hyvä-veli-verkosto parhaimmillaan. Toimittaja Niskasaaren uusin artikkeli valaisee hyvin, kuinka PoHan vaikutuspiiri yltää aina paikallispoliisin aselupakanslisteihin saakka. Pääset lukemaan blogin tästä linkistä.


Operatiivisen tiedon jäljillä: Kuka vei asekirjanpidon? [24.6.2015]
TERÄ-ASEkeskukselta huhtikussa 2013 haltuun otetusta kahdesta sinikantisesta aseiden osto- ja myyntipäiväkirjasta vain toinen päätyi Järvenpään poliisiaseman tiloihin. Toinen kirjoista katosi jäljettömiin mitä todennäköisimmin Jokelan ja Järvenpään välillä. Esitutkinta tapauksesta on valmistunut ja päätynyt Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnan syyttäjä Krista Soukolalle syyteharkintaan.

Esitutkinnan päättymisestä ei yrityksellemme ilmoitettu. Saimme itse pyytää esitutkintapöytäkirjan ja täten saimme myös mahdollisuuden jättää loppulausuntomme asiasta. Esitutkinnassa kuultuina olleet virkamiehet puhuvat itse haltuun oton hetkestä ja sen jälkeisistä tapahtumista ristiin keskenään sekä syyttävät kilpaa TERÄ-ASEkeskusta oman kirjanpitomme pimittämisestä, rohkeimmat jopa väittävät meidän varastaneen sen oma kätisesti Järvenpään poliisilaitoksen tiloista.

Oikeustoimittaja Mikko Niskasaari on koonnut esitutkinnan paljastamat uudet tapausta ympäröivät omituisuudet tiiviiksi artikkeliksi uusimpaan ASE-lehteen. Suurimpana uutisena esitutkinnassa lienee se, että koko kirjanpidon katoamisen paljastaneen sähköpostin lähettänyttä Poliisihallituksen Asehallinnon ylitarkastajaa Reima Pensalaa ei ole kuultu lainkaan tapaukseen liittyen. Asiassa esitutkintaa suorittanut Kimmo Huhta-Aho on lausunut ettei ylitarkastaja Pensala tai hänen sähköpostinsa liity tapaukseemme millään tavalla, eikä hänellä ole motiivia hankaloittaa TERÄ-ASEkeskuksen toimintaa. Luitte oikein.

Klikkaa tästä ASE-lehden artikkeliin.


Tullin ja poliisin terrorin alla [18.6.2015]
Muun muassa Ase-lehteen artikkeleita kirjoittanut ansioitunut oikeustoimittaja Mikko Niskasaari on käsitellyt blogissaan yritykseemme kohdistunutta tullitoimintaa. Blogissa kerrotaan Tullin ja Poliisihallituksen yhteisestä toimintamallista, jossa vuosikausia maahantuoduista esineistä aloitetaan esitutkintoja liukuhihnatuotannolla. Näissä selkeän mielivaltaisissa ja perusteettomissa esitutkinnoissa syynä lienee se, että starttiasejutun kuivuttua kasaan, on yritystämme vastaan jo 2012 loppuvuodesta aloitettu, edelleen jatkuva, vainonomainen viranomaiskohtelu perusteltava jollakin keinoin, vaikka sitten jälkikäteisesti. Pääset lukemaan blogin tästä linkistä.


Poliisihallituksen lavastukset; kulissit kaatuvat [17.4.2015]
Uusimmassa ASE-lehdessä on julkaistu ansioituneen oikeustoimittajan Mikko Niskasaaren ravisteleva artikkeli starttiasefiaskon viimeisimmistä käänteistä. Pitkällisen työn tuloksena saimme haltuumme dokumentin, jonka olisi jo Tullin tullut tuoda esiin yli vuosi sitten päätetyssä starttiasejupakan esitutkinnassa. Tämä dokumentti on Poliisihallituksen Ylitarkastaja Jussi Kytösaaren 3.4.2012 kirjoittama lausunto maahantuomistamme Ekol-merkkisistä starttiaseista. Lähetys oli pysäytetty maahan tullessa ja kaikki siinä olleet starttiaseet tarkastettiin Tullin tarkastajien lisäksi Ylitarkastaja Kytösaaren ja Poliisihallituksen Aseseppä Juha Suutarin toimesta.

Vielä varmistuakseen starttiaseiden lupavapaudesta yksi pistoolimalli vietiin Poliisihallitukseen Aseyksikköön Riihimäelle tarkempaan tarkasteluun. Endoskooppitutkimuksen jälkeen Ylitarkastaja Kytösaari kirjoitti lausunnon, jossa hän totesi kaikki lähetyksen starttiasemallit lupavapaiksi, koska niitä ei voi hänen mukaansa muuntaa oikeiksi ampuma-aseiksi eikä kaasuaseiksi. Tämä lausunto on ollut Poliisihallituksen Asehallinnossa sekä Tullilla siitä lähtien tiedossa. Silti puoli vuotta myöhemmin yritystämme vastaan aloitettiin Tullin toimesta esitutkinta näistä täsmälleen samoista starttiaseista.

Ylitarkastaja Kytösaari on toistuvasti kieltänyt muistavansa ohjeistaneensa TERÄ-ASEkeskusta starttiaseiden luvanvaraisuudesta. Voimme vain päätellä, että Ylitarkastaja Kytösaari hoitaa virkaansa muistamattomassa tilassa, koska hän ei ole, useista tilaisuuksista huolimatta, kertonut tarkastaneensa ja antaneensa hyväksyntänsä jo myymillemme starttiaseille. Tämä lausunto oli salattu esitutkinnassa Tullin ja Poliisihallituksen Asehallinnon toimesta. Ylitarkastaja Kytösaaren lausunto todistaa kiistatta sen, että vielä 2012 huhtikuussa Asehallintoyksikkö on antanut täysin päin vastaisia lausuntoja starttiaseista, kuin mitä nykyinen linjaus on eli, että kaikki starttiaseet olisivat muunnettavissa ja täten luvanvaraisia. Asehallinnon väite siitä, että heidän kantansa starttiaseisiin olisi ollut täysin sama aselain muutoksesta kesäkuusta 2011 lähtien on siis valheellinen. Painetussa mediassa on tuotu esiin tahallisuuden puuttuminen starttiasejutussa, eli yrityksemme ei ole voinut mitenkään tietää PoHan väitetysti muuttuneesta kannasta.

Todellisuudessa tahallisuuden puuttumisen lisäksi on vastapuolelta puuttunut myös näyttö yritystämme vastaan. Täydellisestä näytön puuttumisesta ja KRP anonyymien lausuntojen väärästä tiedosta johtuen syytteet TERÄ-ASEkeskusta kohtaan ovat peruutettu 10.4.2015.

Klikkaa tästä ASE-lehden artikkeliin.


Totta vai tarua? Poliisihallituksen totuus? Osat II ja III [12.1.2015]
Oikeustoimittaja Mikko Niskasaaren blogin kolmiosaisen juttusarjan osassa 2 selvitetään totuus Poliisihallituksen ja Keskusrikospoliisin laatimista starttiasekokeista ja niiden paikkansa pitävyydestä. Viimeisessä kolmannessa osassa kerrotaan Poliisihallituksen Asehallinnon antamista lausunnoista medioille. PoHan edustajisto päästelee haastattelutilanteissa lähes poikkeuksetta suustaan sammakoita, jotka eivät kestä päivän valoa. Pääset blogin osaan II tästä, sekä osaan III tästä.


Valan nojalla; Poliisihallituksen totuus? Osa I [7.1.2015]
Oikeustoimittaja Mikko Niskasaari julkaisee kolmiosaisen tekstin blogissaan, jossa kerrotaan mitään peittelemättä tai pois jättämättä Poliisihallituksen osallisuudesta käynnissä olevaan starttiasejupakkaan ja sen kulkuun. Näissä artikkeleissa tuodaan esille faktoja, joita painettuun mediaan ei ole vielä julkaistu. Suosittelemme lukemaan koko juttusarjan, ensimmäinen osa on jo nähtävillä tästä linkistä.


Hovioikeus tyrmäsi kertomukset starttiaseista; lue artikkelit tiedotteen lopusta [17.12.2014]
Itä-Suomen Hovioikeudessa Kuopiossa 5.11.2014, käytiin merkittävä oikeudenkäynti.Syytettynä oli sivullinen, eräs savolainen mies, jonka kotoa oli kotietsinnässä löydetty 6kpl starttiaseita. Poliisihallituksen Asehallintoyksikkö otti asian hoitaakseen ja miestä syytettiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, koska hänellä oli hallussaan Asehallintoyksikön mukaan helposti ilman erityistietoja ja –taitoja ampuma-aseiksi muunnettavissa olevia starttiaseita. Syyttäjä marssitti Kuopioon kolme PoHa:n Ahy:n virkamiestä; asehallintopäällikkö Mika Lehtonen, Ylitarkastaja Jussi Kytösaari ja Aseseppä Juha Suutari, todistamaan, että syytettynä olevan miehen starttiaseet olisivat todella ampuma-aseita, tai siis muunnettavissa sellaisiksi. Asehallintoyksikön väitteiden perusteena ovat Keskusrikospoliisin allekirjoittamattomat lausunnot siitä, että ko. esineet olisivat muunnettavissa ampuma-aseiksi. Väitetyistä KRP:n testeistä ei ole esitetty pöytäkirjoja tai muutakaan dokumentaatiota. Tietojemme mukaan KRP on ilmoittanut, että he eivät anna enää lausuntoja starttiaseisiin liittyen, ja varma tieto on, ettei KRP ole tehnyt laisinkaan kestävyys- tai painetestejä millekään starttiaseille, ei siis Kuopionkaan tapauksen esineille. Koska ko. starttiaseita ei tuotu syyttäjän toimesta Hoviin tarkasteltaviksi, ei voida olla varmoja onko ko. starttiaseille ikinä suoritettu minkäänlaisia testejä tai kokeita.

Kuopiossa oikeus voitti ja sivullisena uhrina starttiasejahtiin mukaan joutunut mies vapautettiin syytteistä ja hänen omistamansa starttiaseet määrättiin ehdoitta palautettavaksi hänelle takaisin. Hovioikeus perusteli vapauttavaa tuomiotaan seuraavasti; ”Suomen perustuslain 21 §:n ja Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan takaamien oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden mukaisesti syytetyllä on oikeus kuulustella tai kuulustuttaa todistajia, jotka kutsutaan todistamaan häntä vastaan.” KRP:n allekirjoittamattomissa lausunnoissa on mahdotonta kuulustella sitä virkamiestä, joka on suorittanut väitetyiksi tehdyt testit. Vapauttavan tuomion perustelut jatkuvat: ” Hovioikeus kuitenkin toteaa, että mainitusta kokeesta ei ole tehty minkäänlaista pöytäkirjaa taikka muutakaan riittävää dokumentaatiota eikä [syytetyllä] ole ollut myöskään mahdollisuutta osallistua mainittuun kokeeseen tai tehdä muutoinkaan siitä havaintoja.”

Nyt siis Turussa kolmea liikettä vastaan nostetut starttiasesyytteet on hylätty, Kuopion Hovissa myös yksityishenkilö vastaan nostetut syytteet on hylätty, mutta syytteet TERÄ-ASEkeskusta vastaan ovat ja pysyvät. Terä-Asekeskuksen tapauksen syyttäjän aihetodistelu on identtistä niin Turun kuin Kuopionkin tapausten kanssa; anonyymejä lausuntoja, joihin ei yli kahden vuoden aikana ole suostuttu toimittamaan yhtäkään pöytäkirjaa tai muuta dokumentaatiota. Ansioitunut oikeustoimittaja Mikko Niskasaari on kirjoittanut erinomaiset artikkelit uusimpaan Riista-lehteen sekä laajemman kokonaisuuden Ase-lehteen. Suosittelemme ehdottomasti lukemaan ko. artikkelit, joissa valotetaan lisää starttiasevyyhtiä sekä siihen liittyvien virkamiesten toimintaa. Lue Ase-lehden artikkeli tästä ja Riista-lehden artikkeli tästä.


Vuosipäivän kunniaksi [28.11.2014]
Tasan kaksi vuotta sitten yritystämme vastaan aloitettu starttiaseista liikkeelle lähtenyt viranomaisten suorittama vaino ei ole valitettavasti loppunut edelleenkään. Kahden vuoden ajan Suomen Tulli on avannut ja valokuvannut jokaisen EU:n ulkopuolelta tulleen lähetyksemme. Jokaista tuotetta on avattu yksi kappale valokuvausta varten. Tämä toimintamalli, pysäytetään, avataan ja kuvataan, perustuu tullin sisäiseen riskiarvioon, josta meille ei pyynnöistämme huolimatta anneta enempää tietoa. Tarkastusraporteilla todetaan toistuvasti mm. ”ei laittomia patruunoita tai aseita”. Tullin arvoitukselliseen riskiarvioon on siis luotettava vaikka lähetyksistämme mitään ei löydykään ja tarkastukset jatkuvat edelleen. Lähes viikoittainen lähetyksiemme availu ja valokuvaus on sellaista toimintaa mitä television ”Suomen Tulli” –sarjassa ei nähdä; on vaikeaa perustella kansalaisille miksi saman yrittäjän tuloksettomaan tuontitoiminnan seurantaan kulutetaan vuodesta toiseen valtava määrä arvokasta työaikaa.

Tullissa kukaan tai mikään taho ei ota vastuuta lähetyksiimme kohdistuvista haltuunotoista. Lentotullin johtokeskuksesta ilmoitettiin haltuunottopäätösten tulevan Tullin sähköisestä tullauskeskuksesta, mutta sähköisestä tullauskeskuksesta todettiin, ettei heillä ole mitään tekoa haltuunottomääräysten kanssa. Kysyttäessä tulevatko haltuunottokäskyt Poliisihallitukselta Lentotullin johtokeskuksesta kieltäydyttiin kommentoimasta. Tulli on kuitenkin vastuunpakoilustaan huolimatta yrittänyt keksiä yrityksemme tuomasta esineistöstä pakonomaisesti erittäin vaarallisiksi esineiksi luokiteltavaa materiaalia. Tuotteita, joilla on maahantuontihistoria jo 90-luvulta asti, siis parhaimmillaan lähes 17 vuotta, pysäytetään ja haltuunotetaan. Osa lukuisista haltuunotoista on suoritettu yli vuosi sitten, mutta syytteitä tai kuulusteluja ei ole suoritettu. Omaisuutemme makaa siis jossain Tullin varastoissa jäätyneen esitutkinnan takia. Osa haltuunotoista on viety jo syytteelle, mutta tässäkin mielivalta tuntuu olevan Tullin johtava teema. Loppua tälle Tullin ja Poliisihallituksen yhteistyönä suorittamalle ajojahdille ei näy. Yleisen turvallisuuden parantaminen tuskin on kummallakaan organisaatiolla tavoitteena.

Entä se surullisen kuuluisa starttiaserieha? Farssi jatkuu tältäkin osin edelleen. Viimeksi 1.11.2014 Keskisuomalaisen sunnuntailiitteessä Poliisihallituksen Ylitarkastaja Tarja Ranta toteaa, ettei kunnollista kirjallista ohjeistusta helposti muunnettavista, eli luvan vaativista starttiaseista, ole vieläkään. Tosin jo toukokuussa Asehallinnon nykyinen Päällikkö Mika Lehtonen lausui Turun Sanomien haastattelussa starttiaseohjeistuksen tulevan ennen Juhannusta, Lehtonen unohti vain ilmeisesti mainita minkä vuoden Juhannuksesta oli kyse, tämä vuosi meni jo. Yrityksemme kohdalla olemme kahteen eri kertaan pyytäneet ohjetta Poliisihallituksen Asehallinnolta liittyen; heti 2011 kesäkuun lakimuutokseen jälkeen ja myöhemmin ensimmäisen starttiasetakavarikon aikaan 2012 lopulla. Ohjetta on kysytty nimenomaan myymiemme starttiaseiden kohtelusta ja vastaus on ollut molemmilla kerroilla sama; sinkkialumiinivalusta valmistettujen, edestä kovametallitukkein tukituin ja sivulle tai ylös paineet purkavien starttiaseiden kohdalla ei tarvita lupaa, koska ko. starttiaseet ovat muuntokelvottomia. Tällä ei näytä olevan merkitystä, koska syytteet ovat ja pysyvät. Samoista sinkkialumiinivaluisista starttiaseista on useampia poliisien itsensä kirjoittamia todistuksia vuoden 2011 kesäkuun voimaan astuneen aselakimuutoksen jälkeen, joissa kaikissa todetaan samaa; ei vaadi lupaa, mutta tämäkään ei näytä vaikuttavan mihinkään. Suomen lain edessä tietyt rikokset ovat rangaistavia vain tahallisina, siis sellaisina, että kansalainen on tietoisesti tehnyt väärin. Mielestämme ohjeistuksesta tiedustelu on juuri sellaista oma-aloitteista toimintaa, jota vastuullinen aseliike suorittaa, jottei syyllisty tietämättään rikokseen. Mutta TERÄ-ASEkeskuksen kohdalla luottamalla Poliisihallituksen Asehallinnon ohjeistukseen olemme syyllistyneet törkeään ampuma-aserikokseen. Viis siitä, että asian ytimessä olevat esineet eivät ampuma-aseeksi taivu ilman asesepän tieto-taitoa ja ammattivälineistöä.

Olemme tämän sirkuksen alusta asti pyytäneet ja vaatineet niin Poliisihallituksen Asehallinnolta kuin Keskusrikospoliisin rikostekniseltä laboratoriolta pöytäkirjoja ja asianmukaisesti dokumentoituja mittaustuloksia väitetyistä muunnetuista starttiaseista. Poliisihallituksen julkisuuteen antamien lausuntojen mukaan Asehallintoon virtaa toimiviksi ampuma-aseiksi muunnettuja starttiaseita kymmenittäin joka kuukausi. Luulisi, että näistä rikollisilta haltuunotetuista muunnetuista starttiaseista saisi jonkinlaista tutkimustietoa tuotettua. Emme ole saaneet Keskusrikospoliisilta ainuttakaan allekirjoitettua pöytäkirjaa tai mitään muuta näyttöä näiden kahden vuoden aikana, joka tukisi Poliisihallituksen absurdeja väitteitä starttiaseiden helposta muunnettavuudesta. Sen sijaan olemme itse keränneet lausuntoja ja dokumentteja myymistämme starttiaseiden todellisista ominaisuuksista, niitä ei voi kuka tahansa helposti muuntaa. Toisin kuin Suomen viranomaisilla muiden Euroopan Unionin valtiollisten testauslaitosten ja starttiasevalmistajien meille toimittamat lausunnot ovat aina allekirjoitettuja. Myymämme starttiaseet eivät tässä todellisuudessa ole helposti ilman erityistietoja ja – taitoja muunnettavissa oikeiksi ampuma-aseiksi.

Haluammekin toivottaa Poliisihallituksen Asehallinnolle, Keskusrikospoliisille ja Suomen Tullille jo toista vuosipäivää 28.11.2012 aloitettuun jahtikauteen, jonka matkan varrelle mahtuu lukuisten aiheettomien haltuunottojen lisäksi myös ase-elinkeinolupamme peruuttaminen ja asekirjanpitomme katoaminen. Asekirjanpitomme kadottaneen Järvenpään Poliisilaitoksen henkilökunta ei vieläkään suostu, useista pyynnöistämme huolimatta, kirjoittamaan meille lain mukaan kuuluvaa takavarikkopöytäkirjaa jo huhtikuussa 2013 takavarikoidusta ase-elinkeinoluvan alaisesta tuhansien eurojen arvoisesta omaisuudestamme. Perusoikeuksistamme kiinni pitäminen on jokapäiväistä kädenvääntöä, johon käytetty työaika mitataan sadoissa tunneissa ja jonka seurauksena syntynyt paperisota kattaa jo useamman pahvilaatikon. Kaikesta huolimatta yrityksemme sai jo kolmatta vuotta peräkkäin Vuoden Menestyjä – sertifikaatin. Tässä viranomaisvoimin luodussa ajoittain synkässäkin tilanteessa asiakkailtamme saatu positiivinen palaute, tuki ja kannustus ovat tuoneet lisävoimia ja uskoa jatkaa taistelua.

TAK Henkilökunta


PoHa:n Ylitarkastaja Reima Pensala starttiasefarssista: ”En kommentoi” [1.7.2014]
Viimeisen kahden vuoden aikaisia mielikuvituksen rajoja venyttäviä Poliisihallituksen Asehallinnon toimia on referoitu uusimmassa ASE-lehdessä, numero 3/2014. Toimittaja Jussi Peltola on pureutunut kaasuaseisiin ja Poliisihallituksen yrityksin väännellä kaasuaseisiin liittyvää lainsäädäntöä omiin tarkoitusperiinsä. Toimittaja Mikko Niskasaari on kirjoittanut aina yhtä asiantuntevasti Poliisihallituksen vainonomaisesta toiminnasta tapaus Terä-Asekeskukseen liittyen. Starttiasefarssin keskiössä oleva Poliisihallituksen Ylitarkastaja Reima Pensala oli myös tavoitettu kommentoimaan hänen alulle panemiaan oikeusjuttuja ja Terä-Asekeskuksen kadonnutta kirjanpitoa, josta Ylitarkastaja Pensalalla on jo tunnetuksi tullutta ”operatiivista tietoa”. Valitettavasti maamme korkeimman Poliisiorganisaation elimen Ylitarkastaja ei saanut vastattua yhteenkään kysymykseen muuta kuin: ”En kommentoi”. Ylitarkastaja Pensalalla oli tuhannen taalan tilaisuus selittää suurelle yleisölle omia toimiaan, jotka monen ulkopuolisen silmissä näyttävät vähintäänkin käsittämättömiltä. Tätä hän ei tehnyt. Me sen sijaan jätämme tässä kommentoimatta oman mielipiteemme Poliisihallituksen Asehallinnon Ylitarkastajien toimista yritystämme kohtaan. ASE-lehden artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.


PoHa show jatkuu - RIISTA-lehden kattava artikkeli starttiaseajojahdista [30.4.2014]
TERÄ-ASEkeskukseen kohdistettu starttiaseista lähtenyt Poliisihallituksen orkestroima ajojahti jatkuu edelleen. Meno kovenee, taso laskee.

Kolmea eri toimijaa vastaan Turussa nostettiin syytteet starttiaseiden myynnistä ja maahantuonnista viime vuoden lopulla, kyseessä näytti selkeästi olevan ns. tukisyyte, jolla haettiin helppoa tuomiota ja ennakkotapausta starttiaseaseiassa. Käräjille oli tarkoitus mennä tämän vuoden tammikuun lopulla. Kuin sattuman kautta, yksi Turun toimijoista otti yhteyttä TERÄ-ASEkeskukseen juuri ennen vuoden vaihdetta ja kysyi olisiko meillä mitään tietoja ja/tai neuvoja kuinka syytteen kanssa tulisi edetä. Itse jo kauemmin Poliisihallituksen tulilinjalla olleena tiesimme mistä tässä leikissä oli kyse.

Turun syytteet olivat täysi kopio omistamme, mutta valitettavasti todisteet puhuivat taaskin syytettyjen, ei syyttäjän puolesta. Kumma kyllä, näitä syytettyjen puolesta puhuvia todisteita ei oltu tuotu Turun syyttäjän tietoon laisinkaan. Kehotuksestamme Turun syyttäjän tietouteen tuotiin mm. Poliisihallituksen todisteiden puuttuminen, allekirjoittamattomat ja epämääräiset KRP:n rikosteknisen laboratorion lausunnot, useiden eri poliisilaitosten lausunnot starttiaseiden lupavapaudesta sekä päätökset muista oikeusjutuista, joissa starttiaseita väärinkäyttäneitä henkilöitä ei oltu kuitenkaan tuomittu ampuma-aserikoksista. Perehdyttyään keräämiimme todisteisiin Turun syyttäjä luopui syytteistä ja määräsi käräjäoikeuden luovuttamaan syytetyille takaisin heiltä takavarikoidut sadat starttiaseet. Tämä vapauttava päätös on annettu jo 7.3.2014, eli lähes kaksi kuukautta sitten. TERÄ-ASEkeskukselta takavarikoidut starttiaseet eivät ole ainoastaan vastaavanlaisia vaan täysin samoja merkkejä ja malleja kuin Turun tapauksen starttiaseet. Kohta lienee siis todellisuutta tilanne, jossa Turun toimijat saavat aloittaa lupavapaiksi todettujen starttiaseidensa myynnin taas uudelleen, kun taas TERÄ-ASEkeskus odottaa Vantaan syyttäjän päätöstä oikeudenkäynnin ajankohdasta. Laki on kaikille sama, vai onko?

Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että yksi syytettynä olleista Turun toimijoista oli aseliike, jonka ase-elinkeinolupaa ei peruttu starttiasejupakan takia, TERÄ-ASEkeskuksen saama kohtelu Poliisihallituksen suunnalta oli taas kerran hyvin erilaista, luvat lähtivät eikä niitä ole takaisin saatu. Toimittaja Mikko Niskasaari on kirjoittanut aiheesta tarkemman artikkelin uuteen RIISTA-lehden numeroon 3/2014, tästä artikkelista selviää mm. lisää liittyen Poliisien kadottamaan asekirjanpitoomme. Kehotamme kaikkia lukemaan Niskasaaren artikkelin tästä linkistä.


X-Files - uskomaton juonenkäänne [21.2.2014]
Tapaus TERÄ-ASEkeskus on saanut taas uuden jopa edellisiä uskomattomamman käänteen. Jotta asian vakavuus tulee ilmi, pohjustamme tapahtumia hieman.

TERÄ-ASEkeskuksen asekirjanpito lienee Suomen eniten syynätyin koko maamme asealan historiassa. Jokelan ja Kauhajoen valitettavien tapahtumien johdosta on asekirjanpitomme ollut KRP:llä asti jopa kahdesti yli viikon päivät tarkastuksessa. Asekirjanpitomme on ollut aina moitteeton. Tietenkin myös jokavuotisten asetarkastusten yhteydessä on asekirjanpitomme käyty aina lävitse Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toimesta, näissäkään tarkastuksissa ei ole ilmennyt huomautettavaa. Viime vuoden huhtikuun alussa jo pitkään valmisteltu TERÄ-ASEkeskuksen ase-elinkeinoluvan peruutus laitettiin täytäntöön. Järvenpään poliisilaitoksen edustajistoa oli liikkeessämme runsaasti, mm. useampi ylikonstaapeli ja konstaapeli, sekä Järvenpään pääpoliisilaitoksen aselupapuolen naisvirkailijoita kirjaamassa haltuun otettuja aseita. Aseet, patruunat, ruudit ja nallit lähtivät Järvenpään pääpoliisiaseman tiloihin. Asekirjanpitokin vietiin, ilmeisesti protokollan vaatimana, koska paperi itsessään ei luvanvaraista tavaraa ole.

Tammikuun 7. päivä 2014 saimme kutsun tulla Järvenpään poliisilaitokselle selvittämään muutamien aseiden kohtaloa, joidenka tiedot eivät syystä tai toisesta olleet vielä poliisin Luhti-aserekisteriin päivittyneet. Ihmettelimme pyyntöä henkilökohtaisesta läsnäolosta, varsinkin kun asekirjanpitomme oli edelleen Järvenpään pääpoliisilaitoksen tiloissa. Mielestämme Järvenpään pääpoliisilaitoksen ammattitaitoinen henkilökunta olisi varmasti itsekin osannut etsiä kyseessä olevat aseet sarjanumeroiden perusteella asekirjanpidostamme. Käsky oli kuitenkin käynyt. Paikanpäällä odotti vähintäänkin mielenkiintoinen tilanne. Asiaa hoitava ylikonstaapeli esitti tulosteen jo syyskuussa 2013 lähetetystä sähköpostista, jossa Poliisihallituksen Asehallinnon Ylitarkastaja Reima Pensala tiedustelee TERÄ-ASEkeskuksen nimissä olevien 16 eri aseen olinpaikkaa. Nämä valikoituneet 16 kappaletta aseita siis sellaisia, joidenka kohdalla Luhti-aserekisterissä TERÄ-ASEkeskus näkyy vielä aseen omistajana, mutta poliisi ei ole huhtikuussa suoritetussa elinkeinoluvan peruutuksessa näitä aseita haltuunsa saanut. Jo aseen mallinimen perusteella muistimme noin viiden eri yksilön kohtalon, myytyjä tai deaktivoituja jo aikaa sitten. Pyysimme saada asekirjanpitomme nähtäväksi, jotta voisimme etsiä ko. aseet sieltä ja näyttää näin mitä millekin aseelle on tapahtunut ja missä ne mahdollisesti ovat. Asekirjanpitoamme ei kuitenkaan löytynyt! Seuraavaksi alkoi kuumeinen etsintä, johon osallisena lienee ollut koko Järvenpään pääpoliisilaitoksen aseyksikkö, aina asepuolen naisvirkailijoita myöten. Poliisilaitoksen kaapit, pöytälaatikot ja aseidemme takavarikkotilat koluttiin lävitse. Lopulta eteemme tuotiin yksi mappi asekirjanpitoa, jossa oli alle 50 sivua täytettynä eli vain muutaman sadan aseen tiedot. Noin 7 vuotta asekirjanpitoa ja lähes 1300 aseen tiedot olivat siis ”kadonneet” kuin tuhka tuuleen Järvenpään pääpoliisilaitoksen tiloista. Ylitarkastaja Pensalan lähettämässä sähköpostiviestissä mainitut 16 asetta olivat kaikki sellaisia, joidenka tiedot olivat tuossa ”kadonneessa” asekirjanpidossa.

Emme siis voineet selvittää ko. aseiden olinpaikkoja tai nykyisiä omistajia, koska suurin osa asekirjanpidostamme, siis se mappi, jossa on noin lähes kaikki TERÄ-ASEkeskuksen historian myydyt aseet, oli ”kadonnut” Järvenpään Poliisilaitoksen tiloista. Olimme täysin tyrmistyneitä. Tiedustelimme, ketkä kaikki olivat käyneet tutkimassa asekirjanpitoamme tai oliko asekirjanpitoamme lähetetty esimerkiksi Keskusrikospoliisille tai Poliisihallitukselle tutkittavaksi. Asiaa hoitava ylikonstaapeli, joka muun muassa oli henkilökohtaisesti läsnä kun asekirjanpitomme huhtikuussa 2013 vietiin, ei osannut sanoa kellä kaikilla oli ollut pääsy asekirjanpitoomme! Asiaa hoitava ylikonstaapeli ei myöskään pystynyt varmistamaan, oliko asekirjanpitoamme liikuteltu Järvenpään Poliisilaitoksen tiloista esimerkiksi KRP:lle tai PoHa:an! Vieläkin erikoisemmaksi tapauksen tekee se, että jo alussa mainitsemassamme Ylitarkastaja Pensalan sähköpostiviestin loppuosassa, Ylitarkastaja Pensala tarjoaa Järvenpään pääpoliisilaitokselle ”operatiivista tietoa” siitä, missä nämä em. 16 asetta tällä hetkellä sijaitsevat. Tarjouksestaan huolimatta Ylitarkastaja Pensala ei ollut kuitenkaan jakanut tätä ”operatiivista tietoa” virkaveljilleen lähettämässään viestissä. Tietojemme mukaan tätä ”operatiivista tietoa” ei Poliisin organisaatiossa ole edelleenkään jaettu.

Luhti-aserekisteri on surullisen kuuluisa siitä, että aseiden tietojen muutokset päivittyvät sinne hitaasti ja jopa sattumanvaraisesti. Meidänkin yrityksemme kohdalla on aserekisterissä useita aseita, jotka eivät ole enää TERÄ-ASEkeskuksen omistuksessa, mutta joidenka myyntitietoja ei ole syystä tai toisesta rekisteriin kirjattu ja näin ollen ne näkyvät edelleen TERÄ-ASEkeskuksen omistamina. Ylitarkastaja Pensalan viestissä ei kuitenkaan luetella kaikkia niitä aseita, joita ei saatu viime vuoden huhtikuisessa elinkeinoluvan peruutuksessa poliisin haltuun ja jotka siis aserekisterissä näkyvät edelleen TERÄ-ASEkeskuksen omistamina. Jos Poliisi organisaationa todella haluaisi saada TERÄ-ASEkeskuksen Luhti-aserekisterin merkinnät ajan tasalle, eikö olisi ollut loogista pyytää meidät selvittämään kaikkien ”ei poliisin hallussa” -merkinnällä olevien aseiden kohtaloa? Kuitenkin Ylitarkastaja Pensalan viestiin on valikoitunut 16 tiettyä asetta. Järvenpään Poliisilaitoksen reagointiajan pituus Ylitarkastaja Pensalan viestiin on myös kummallisen pitkä. Ylitarkastaja Pensalan viesti on lähetetty viime vuoden syyskuun lopulla, mutta meihin yhteyttä otettiin vasta tämän vuoden tammikuun alussa. Ylitarkastaja Pensalan viestin päällä on siis ”istuttu” yli kolme kuukautta ennen kuin asiassa on alettu toimia.

Tuntuu lähes uskomattomalta tilanteelta, että Järvenpää pääpoliisilaitoksen tiloista voi ”kadota” niin poikkeuksellisen tärkeä asiakirja kuin asekirjanpitomme on, sillä tavoin ettei kukaan koko laitoksessa tiedä asiasta yhtään mitään. Annoimme tammikuussa Järvenpään pääpoliisilaitokselle viikon aikaa löytää asekirjanpitomme, toivoimme, että kyseessä olisi vain inhimillinen erehdys ja asekirjanpitomme löytyisi. Mitään ei ole kuitenkaan löytynyt. Kaikkien yli puolen toista vuoden käänteiden jälkeen, asekirjanpitomme katoaminen on meitä eniten tyrmistyttänyt tapahtuma. Lähes 1300 aseen tiedot ovat nyt teillä tietämättömillä, eikä se mielestämme ainakaan kirkasta virkavallan nykyistä mainetta. Mitään selitystä tapahtuneelle emme ole saaneet. Asianajajamme tekee asekirjanpidon katoamisesta tutkintapyynnön.


Starttiase ei ole Turun käräjäoikeuden mukaan luvanvarainen ampuma-ase [11.2.2014]
Olemme saaneet tietoomme tapauksen, jossa yksityishenkilö oli laukaissut starttiaseen tahallisesti toisen henkilön korvan juuressa riitatilanteessa. Tapaus on sattunut Turussa vuoden 2011 heinäkuussa, jolloin aselaki uudistuksen kohta helposta muunnettavuudesta on ollut jo voimassa. Starttiaseen laukaissutta henkilöä syytettiin seuraavista rikoksista: pahoinpitely, laiton uhkaus ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussa pito (julkisella alueella ilman hyväksyttävää syytä). Diaarinumerolla R 11/4397 käräjätuomari Nora Viikarin on tuominnut ko. henkilön syylliseksi kaikkiin edellä mainittuihin rikoksiin. Ko. henkilö EI saanut syytteitä tai tuomiota laittoman ampuma-aseen hallussapidosta tai ampuma-aserikoksesta, eikä teossa käytettyä starttiasetta tuomittu valtiolle menetettäväksi vaan syytetty sai starttiaseensa takaisin itselleen. Todisteita, jotka puoltavat kantaamme starttiaseiden lupavapaudesta on nyt siis kaksi Poliisin itsensä antamaa dokumenttia, nämä dokumentit löytyvät edellisistä tiedotteistamme sekä nyt myös käräjäoikeuden päätös, jossa "ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavaa" starttiasetta ei ole katsottu ampuma-aseeksi. Nämä dokumentit antavat mielestämme täyden vahvistuksen sille, ettei starttiaseita pidetä lain edessä luvanvaraisina ampuma-aseina. Tämä uusin Turun käräjäoikeuden päätös yhdistettynä aikaisempiin julkistettuihin dokumentteihin asettaa Poliisihallituksen väitteen siitä, että starttiaseet ovat olisivat heti aselain uudistuksen jälkeen kesäkuusta 2011 alkaen systemaattisesti rinnastettu luvanvaraisiksi ampuma-aseiksi, vieläkin epäuskottavampaan valoon. Joudumme kuitenkin toteamaan, ettemme voi edelleenkään myydä starttiaseita Poliisihallituksen kiellosta johtuen. Syytteistä yritystämme vastaan ei ole luovuttu. Avaa käräjäoikeuden tuomio tästä..


Varsinais-Suomen Poliisilaitos toteaa starttiaseet lupavapaiksi [13.1.2014]
Olemme saaneet haltuumme uuden dokumentin, joka jo toistamiseen vahvasti kyseenalaistaa Poliisihallituksen aloittaman starttiase-farssin. 23.5.2012 Varsinais-Suomen Poliisilaitos, 1.1.2014 alkaen Lounais-Suomen Poliisilaitos, on antanut lausunnon anonyyminä pysyttelevän yrityksen myymien ja maahantuomien starttiaseiden luvanvaraisuudesta. Kotietsintä ko. yrityksen tiloihin suoritettiin siis toukokuussa 2012, eli noin vuosi kesäkuussa 2011 voimaan tulleen aselakimuutoksen jälkeen. Aselaissa tapahtuneet muutokset ovat olleet jo hyvän aikaa tiedossa tarkastuksen tapahtuma-aikaan. Ko. yrityksen tiloissa oli ollut Lounais-Suomen Poliisilaitoksen suorittaman fyysisen tarkastuksen hetkellä noin 200-300 kappaletta seuraavien starttiasevalmistajien eri malleja: Kimar 8mm, Bruni 8mm, Retay 9mm ja toisen meille tuntemattoman turkkilaisen valmistajan 9mm starttiaseita. Tarkastuksen kohteena olevat Kimar 8mm, Bruni 8mm ja Retay 9mm mallit olivat täsmälleen samanlaisia malleja, kuin TERÄ-ASEkeskuksenkin myymät starttiaseet. Tarkastuksen suorittaneet Lounais-Suomen Poliisilaitoksen virkamiehet eivät tyytyneet lopputuloksessa vain omiin näkemyksiinsä, vaan varmistivat vielä päätöksensä oikeellisuutta Turun Poliisilaitoksen johtavalta ase-asiantuntijalta Ylikonstaapeli Ilkka Leinolta. Lounais-Suomen Poliisilaitos ja mm. monia kymmeniä Poliisihallituksen asehuutokauppoja meklaroinut Ylikonstaapeli Leino päätyivät yksiselitteisesti siihen lopputulokseen, että kyseessä olevat, juuri TERÄ-ASEkeskuksenkin myymät starttiasemallit (Retay, Bruni ja Kimar), ovat lupavapaita. Ylikonstaapeli Leino ei toiminut starttiase-asiassa pelkästään oman virkauransa kokemuksien pohjalta vaan varmisti Poliisihallituksen Asehallinnosta oliko päivittynyt aselaki tuonut ko. starttiaseiden tulkintaan muutoksia. Poliisihallituksen Asehallinto lausui, että starttiaseiden asema ei ollut muuttunut, eli Asehallinnon mukaan ko. starttiaseet ovat lupavapaita. Kuten olemme alusta asti todenneet myymistämme starttiaseista ei voi tehdä ampuma-aseita, eikä kaasupatruunan kaasun laukaiseminen ampujan omille silmille täytä aselain kaasuaseen määritelmää. Lounais-Suomen Poliisilaitoksen antamassa lausunnossa 23.5.2012 todetaan: "Tutkinta päätetään EI RIKOSTA-merkintään.". Alle 6 kuukautta tästä eteenpäin TERÄ-ASEkeskukseen kohdistunut esitutkinta aloitettiin nimikkeellä törkeä ampuma-aserikos Helsingin Tullin Rikostorjunnan Tulliylitarkastaja Jouni Hirvosen johtamana. Avaa dokumentti tutkinnan päätöksestä tästä.


Kaliberi-lehden ajankohtainen artikkeli starttiaseista [12.12.2013]
Toimittaja Mika Vuolteen asiantunteva artikkeli Poliisihallituksen ja Tullin toiminnasta starttiaseasiassa. Klikkaa artikkeliin tästä.


Iltalehden rikostoimittaja Risto Kunnaksen kattava artikkeli starttiaseista [3.12.2013]
Oheisesta linkistä ajankohtaiseen Iltalehden 29.11.2013 julkaisemaan artikkeliin POHA:n starttiasesekoilussa. Lue artikkelin ensimmäinen osa tästä ja toinen tästä.


Suomen Tulli ja toimitusajat [13.11.2013]
Suomen Tullin toiminnasta johtuen tuotteidemme toimitusajat ovat valitettavasti venyneet. Minkä tahansa TERÄ-ASEkeskuksen tavaraerän saapuessa Tulliin, se pysäytetään automaattisesti fyysistä tavarantarkastusta varten. Fyysisen tavarantarkastuksen suorittaa Tullin liikkuvaryhmä, sitten kun he sattuvat paikalle ehtimään. Em. tarkastus käsittää meidän kohdallamme koko lähetyksen purkamisen, siis jokaisen kollin avauksen ja tavaroiden ulos ottamisen. Vasta kun:

- kaikki lähetyksen tuotteet on laskettu ja verrattu ostolaskuun

- vähintäänkin yksi vähittäismyyntipakkaus on avattu jokaista erilaista tuotetta kohti

- taric-koodien täsmäävyys tarkastettu jokaisen tuotteen kohdalla

- jokaisesta tuotteesta on otettu valokuva Tullin arkistoa varten

siirtyy lähetyksemme normaaliin tullaukseen. Edellä mainitut toimenpiteet suoritetaan jokaiselle EU-alueen ulkopuolelta maahan tulevalle lähetyksellemme, tämä systemaattinen tarkastaminen on jatkunut jo yli vuoden ajan ja jatkuu edelleen. Kun lähetyksiemme koko on kymmeniä kolleja, edellä mainituissa toimenpiteissä menee lähes aina yli viikko. Pyydettäessä Tullin on toimitettava fyysisestä tavaran tarkastuksesta laadittu tarkastusraportti tavaran omistajalle. Näissä tarkastusraporteissa todetaan uudelleen ja uudelleen: ”laittomia aseita tai patruunoita ei löydetty”, silti Suomen Tullin ns. ”pysäytä ja tarkasta”-merkintää kohdaltamme ei poisteta. Näiden jo liiketoimintaamme haittaavien tarkastusten lisäksi, näkemyksemme mukaan Tullilla on myös selkeä pyrkimys ”keksiä” jokaisesta lähetyksestä jotakin järjestyslain vastaista. Käytämme sanaa ”keksiä”, koska nämä ”laittomat” esineet ovat yleensä tuotteita, joita olemme tuoneet maahan jo kymmeniä vuosia. Mikäli haltuun otetut tuotteet olisivatkin uutuuksia, saattaisi Tullin toimintaa pitää jopa sen tehtävien mukaisena, mutta kohdallamme Tulli haltuun ottaa tuotteita, joista on satoja hyväksyttyjä tullauspäätöksiä jopa 15 vuoden ajalta. Näistä erinäisten tuotteiden haltuun otoista vastaa kohdallamme Tullin Talousrikosyksikön Tutkija Jouni Hirvonen, hän on myös tutkinnanjohtajana yritystämme vastaan nostetussa starttiase-farssissa. Tullin liikkuvanryhmän tarkastajat eivät tietojemme mukaan päätä mitä lähetyksistämme haltuun otetaan, vaan määräykset tulevat heidän yläpuoleltaan. Suomen Tullin suorittamasta häirinnästä ja vainosta huolimatta pyrimme vastaamaan asiakkaidemme toivomuksiin parhaamme mukaan.


Ritsoja ja mukeja [6.11.2013]
Asiakkaidemme tiedustelujen paljouden takia tiedotamme, että emme valitettavasti voi myydä rannetuellisia (tehoritsoiksikin kutsuttuja) ritsoja. Rannetuellinen ja/tai vakautus/tähtäin-laitteistolla varustettu ritsa on Suomen lain mukaan tarkkuussinko. Yrityksemme on saanut jo vuonna 2006 Tuusulan käräjäoikeuden diaarinumerolla R 04/662 sakkorangaistuksen rannetuellisten ritsojen maahantuonnista ja myynnistä. Kuten jo totuttua, TERÄ-ASEkeskukselta kielletty toiminta, on muilla suomalaisilla toimijoilla sallittua. Hyvän asiakaspalvelun nimissä ohjaammekin asiakkaamme seuraaviin suomalaisiin verkkokauppoihin, joista rannetuellisia ritsoja voi käsityksemme mukaan edelleen ostaa:

http://www.silverbullets.fi/ritsat/
https://www.tukkuri.fi/fi/Aseet/Ritsat/125

Lisäksi tiedotamme, että joulukauppaan kaavailemamme nyrkkirautamuki TERÄ-ASEkeskus-logoilla varustettuna ei ole mahdollista toteuttaa. Tiedustellessamme nyrkkirautamukin lain mukaisuutta Poliisihallituksen Asehallintoyksikön asianomaiselta Ylitarkastajalta Reima Pensalalta, saimme noin 700,00 euron hintaisen tietopyyntöpäätöksen, jossa nyrkkirautamukit todetaan lähtökohtaisesti järjestyslain vastaisiksi esineiksi. Koska kuitenkin nyrkkirautamukin myynti ja/tai maahantuonti ei ole muilta suomalaisilta maahantuojilta/myyjiltä kiellettyä, ohjaammekin asiakkaamme seuraaviin verkkokauppoihin, jotka käsityksemme mukaan edelleen markkinoivat ko. tuotetta:

http://www.coolstuff.fi/Nyrkkirautamuki
http://www.mulletoi.com/shop/haku/prod__10423_fisticup_-_nyrkkirautamuki
http://www.superkauppa.fi/fisticup-nyrkkirautamuki.html
http://www.hulluapina.fi/mukit/163-mug-nyrkkirautamuki.html
http://www.emp.fi/designmuki-nyrkkirauta-posliinimuki/art_159836/
http://e-kone.net/nyrkkirauta-muki
http://www.nettikaupasta.fi/product_details.php?p=119
http://www.polarpanda.com/pp_fi/nyrkkirauta-kahvikuppi.html
http://www.tilpehoori.net/haku/?q=Nyrkkirauta

Tilanteessa jossa Suomen Laki ei ole kaikille sama, pyrimme kuitenkin mahdollisimman hyvään asiakaspalveluun.


Poliisihallituksen uusin linjaus: kääntöveitset stilettejä [11.10.2013]
Suomen Poliisihallituksen Asehallinto on tehnyt uuden linjauksen koskien kääntöveitsiä. Tämä linjaus on niin radikaali ja nykyisestä järjestyslain tulkinnasta poikkeava, että koemme velvollisuudeksemme ilmoittaa siitä asiakkaillemme ja kaikille kääntöveitsien kanssa tekemisissä oleville tahoille. Poliisihallituksen Asehallinnon Ylitarkastaja Reima Pensala on linjannut, että kaikki (merkkiin tai malliin katsomatta) nopeasti yhdellä kädellä avautuvat, klipsin omaavat, kääntöveitset ovat stilettejä. Terän avaukseen mahdollisesti liittyvällä mekanismilla ei ole väliä, uuteen stiletti-määriltelmään riittää, että terän saa auki yhdellä kädellä nopeasti ja että kääntöveitsessä on klipsi. Entisessä järjestyslain vaarallisia esineitä koskevassa tulkinnassa oleellinen kohta stiletin määrittelyssä oli terän piilotettavuus kahvan sisälle. Stiletiksi määritellyn esineen terän oli oltava täysin ja kokonaan näkymättömissä, eli piilossa, kun veitsi on suljettuna. Kääntöveitsissä, kansankielisesti linkkuveitsissä, terän hamarapuoli jää aina näkyviin kahvapalojen väliin, katselipa kääntöveistä mistä kulmasta tahansa. Tällä ei kuitenkaan ole väliä Ylitarkastaja Pensalan antamassa uudessa linjauksessa. Kaikki kääntöveitset, joissa on klipsi, ovat helposti kätkettävissä, esim. hihaan, housunlahkeeseen tai taskuun, jolloin terän näkyvyydellä veitsen ollessa suljettuna ei ole väliä, koska koko kääntöveitsen voi piilottaa klipsin avulla, edellä mainittuihin paikkoihin. Eli uudessa linjauksessa klipsillinen kääntöveitsi on itsessään kätkettävissä, jolloin terän näkyvyydellä kääntöveitsen ollessa suljetussa asennossa ei ole merkitystä stiletiksi luokittelussa. Olemme siis saaneet rikosepäilyn järjestyslain rikkomisesta kääntöveitsien maahantuonnin ja myynnin takia. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden syyttäjä ei ole vielä päättänyt, lähteäkö syyttämään yritystämme tämän Poliisihallituksen Ylitarkastaja Pensalan uuden linjauksen perusteella. Poliisihallitus ei ole nähnyt tarpeelliseksi tiedottaa uusimmasta tekemästään linjauksesta, vaikka järjestyslain tulkinta tämän linjauksen myötä muuttuu dramaattisesti koko Suomessa. Tosin saamiemme tietojen mukaan tämä uusi linjaus koskee tällä hetkellä vain Terä-Asekeskusta.

Tästäkin huolimatta jatkamme kääntöveitsien myymistä normaalisti.


[takaisin etusivulle]